Brasserie - Bierrestaurant - Bierherberg
+32 53 680 888

HEERENGIN

heerengin-fles

Officiële voorstelling
Maandag 5 december 2016

De Heeren van Liedekercke
Brasserie – Bierherberg – Bierrestaurant
Kasteelstraat 33 – 9470 Denderleeuw
053/68 08 88

www.heerenvanliedekercke.be
info@heerenvanliedekercke.be

De Heeren van Liedekercke

is een referentie in de bierwereld, een icoon onder bierliefhebbers ! De bierlijst is dan ook uniek en trekt pelgrims van over de hele wereld. Meermaals werd de brasserie uitgeroepen tot beste bierrestaurant ter wereld, de gastronoom geniet hier met volle teugen van de bierkeuken. Hier ademt men bier, hier proeft men eigen brouwsels!

De Heeren van Liedekercke werden opgericht in 1991 door Joost De Four samen met zijn ouders. De oorspronkelijke bedoeling was een biercafé met een kleine spijskaart. De kaart telde van in den beginne zowat 150 referenties, wat in die tijd fenomenaal veel was. Bier was geen hype zoals vandaag, integendeel zelfs, vaak werd er pejoratief over gepraat.

In 1993 kwam broer Tom mee in de zaak en werd er ook meer aandacht aan de keuken besteed. De jonge chef nam tijd om te experimenteren met bier : sauzen, marinades, geleien, vinaigrettes, schuimpjes, desserten, … Klanten genoten van de klassieke Vlaamse bierkeuken, maar evengoed al eens een creatief suggestiegerecht bereid met bier.

In 1998 gingen de broers alleen door en werd de zaak volledig verbouwd. Vanaf dan zijn De Heeren synoniem met “bierrestaurant” en serveren zij volledige degustatiemenu’s op basis van bier. Vandaag heeft iedereen de mond vol van bier en foodpairing, maar er zijn er nog steeds weinigen die het doen. Noem De Heeren dus gerust de pioniers van de bierkeuken.

Vanaf dan worden ‘De Heeren van Liedekercke’ ook hoe langer hoe meer restaurant, hoewel de zaak tot op vandaag ook absoluut gewoon een gezellige herberg wil zijn waar mensen terechtkunnen om een goed glas bier te drinken.

Want ook de bierkaart groeide gestaag verder, met heden ruim 400 referenties in aanbod en daarbovenop een mooie vintagelijst. Er zijn een aantal basisregels die men respecteert bij het samenstellen van de kaart :

 • alle lambiekbieren uit het Pajottenland
 • alle trappistenbieren
 • enkel Belgische bieren (+ de buitenlandse trappisten)
 • geen bieren van grote brouwerijgroepen
 • geen bieren van bierfirma’s, de Heeren schenken alle aandacht aan de kleine brouwer.

In 1993 lanceerden De Heeren het Heerenbier. In een tijdperk dat bruin bier synoniem was van zoet, was dit Heerenbier een echte revelatie. Een donker bier dat stevig gehopt en gedryhopt is, kende men tot dan niet.

Het succes van Heerenbier spoorde hen aan om naar aanleiding van persoonlijke of zakelijke gebeurtenissen nog een aantal bieren en aanverwanten te ontwikkelen. Het zijn allen kwalitatief zeer sterke producten met een mooie presentatie die de nationale en internationale erkenning die de Heeren genieten extra onderlijnen :

2003 Cuvée Joost en Jessie
2004 de eerste bierpralines
2005 Sodalitas, n.a.v. de oprichting van een bourgondisch clubje met De Heeren als thuisbasis.
2008 Crianza Helena
2009 Hopjenever
2011 Anniversary Blend, n.a.v. het 20-jarig bestaan van De Heeren
2012 Heerengeuze, n.a.v. de verkiezing tot beste bierrestaurant ter wereld
2015 Goedele’s Bloesem

In 2016 bestaan De Heeren 25 jaar en dat kan niet ongemerkt voorbijgaan. Om dit te vieren, vinden er tijdens het feestjaar een aantal activiteiten plaats. Een eerste eye-catcher was de opfrissing van het gebouw. Deze biertempel werd niet zomaar herverfd, het kreeg de look van een glas bier….een mooi goudgeel glas bier met helderwitte schuimkraag !

heeren_2   heeren_1
Maar op een verjaardagsfeestje wordt er ook iets gedronken. Een tweede Anniversary Blend komt er hoogst waarschijnlijk nog tegen de zomer, dus mocht het nu iets anders zijn, liefst met bier als link of bier als basis.

Joost : “Toen we er aan begonnen, had ik wel niet gedacht dat het zo’n vaart zou lopen…”

Waarom nu nog een Gin lanceren ?

Met de creatie van deze HeerenGin vieren De Heeren de 25ste verjaardag verder. “Wij zijn al gin liefhebbers lang voor de gin-hype en wilden dus op de eerste plaats iets lekker en uniek voor onszelf maken”, dixit Joost.

Er zijn kwatongen die beweren dat de gin-rage voorbij is, maar dat geloven De Heeren niet. De grote groei moet inderdaad niet meer verwacht worden, maar De Heeren zijn ervan overtuigd dat gin een blijver is en dat er altijd plaats zal zijn voor de goede producten, producten met een originele invalshoek en streekproducten. HeerenGin voldoet aan deze drie voorwaarden : de kwaliteit is er gegarandeerd J, onze huisbieren als basis maken hem meer dan origineel en het is op en top een streekproduct.

Bovendien sluimerde dit project al een aantal jaren, maar de tijd en de gelegenheid ontbraken om er effectief werk van te maken. De tijd ontbrak nog steeds, maar dankzij de verjaardag diende de gelegenheid zich plots wel aan…

Luc Waterschoot van de artisanale stokerij VDS in Aalst was geen onbekende voor De Heeren en de noodzakelijke klik om zo’n project uit te werken was tussen beide partijen aanwezig. Luc vond de idee om een biergin te ontwikkelen een echte uitdaging.

De geboorte van zo’n gin gebeurt in etappes. De kwaliteit van beide bierdistillaten was zeer bevredigend. Na het bepalen van de onderlinge verhoudingen Heerenbier/Sodalitas was het de kunst de juiste kruidensamenstelling te bepalen. Proeven was de boodschap, proeven, proeven en nog eens proeven. En als na vele proefstooksels eindelijk de goede balans en verhoudingen van bier en kruiden was gevonden, reageerde Luc zo mogelijk nog enthousiaster dan De Heeren zelf. Het is boeiend dit te mogen meemaken

STREEKPRODUCT

De HeerenGin is ook op en top een echt streekproduct. Het is een symbiose van 4 ambachtslui.

 • De kleine artisanale brouwerij Boelens uit Belsele brouwt het Heerenbier
 • De kleine artisanale brouwerij Den Herberg uit Buizingen brouwt het Sodalitasbier (wat gebrouwen is met Aalsterse hop)
 • De artisanale stokerij VDS uit Aalst is producent van de HeerenGin
 • ‘De Heeren van Liedekercke’ als stuwende kracht en bedenker van deze HeerenGin

De HeerenGin is een echte gin waaraan geen commerciële toegevingen zijn gedaan. De basis is dus een neutrale graanalcohol van 96° en de dominante aanwezigheid van jeneverbes. Het bierdistillaat moet net als de kruiden eigenlijk als een botanical beschouwd worden.

heerengin_cadeau    heerengin_sapin

 

Even kort over VDS.

De stokerij VdS werd in Aalst gesticht in 1928 door de familie Van der Schueren en specialiseerde zich in kwalitatieve streekproducten : jenevers, likeuren, aperitieven. Luc Waterschoot nam de Stokerij over van de familie in 2001 en kort nadien (2003) nam hij ook de recepten, naam en personeel over van Cockney’s Distillery, een Gentse stokerij, gesticht in 1838, vooral bekend voor zijn vruchtenjenevers en gin.

Door de jaren heen is de zaak steeds blijven groeien om uiteindelijk in juli 2015 te verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Lion d’Orweg 19 in Aalst met een grotere winkel met ruimer aanbod, degustatielokaal waar regelmatig proeverijen worden georganiseerd en vooral een veel grotere productieruimte om te kunnen voldoen aan de steeds maar toenemende vraag.

Stokerij VdS heeft zich vooral gespecialiseerd in de productie van private labels, veelal co-creaties met internationale klanten die gecharmeerd zijn door de kwaliteit van onze Belgische distillaten. Onze Belgische jenevers zijn namelijk de voorlopers van de gin en sedert de wereldwijde belangstelling voor ambachtelijke, kwalitatieve premium gins krijgt men dan ook heel wat vraag om nieuwe producten te ontwikkelen en te produceren. Luc : “We maken hiervoor een strenge selectie, enkel projecten met een authentiek verhaal waar wij iets kwalitatief en uniek kunnen creëren worden weerhouden.”

Bekendste tot op heden zijn Cockney’s gin, een project waar ze de oudste Belgische gin die reeds door VDS geproduceerd werd een premium uplift gaven in samenwerking met 3 lokale ondernemers. Ook Belgin, een gamma premium gins met typisch Belgische grondstoffen zoals verse hop uit de streek (Belgin Fresh Hop), verse kruiden uit de abdijtuinen (Belgin St Cruyt) en verse Belgische frambozen (Belgin Raspberry).

Sedert vorig jaar behaalde VDS succes met deze werkwijze op de grootste, internationale concours

 • Zilveren medaille op de world spirits competition 2015 in San Fransisco met Cockney’s gin
 • The grand gold medal op de concours mondiale in Mexico 2016 (belangrijkste concours in gedistilleerd ter wereld) met Cockney’s gin
 • Goudens medailles in Londen 2016 met Belgin St Cruyt en Belgin Fresh Hop
 • Gouden medaille in Las Vegas 2016 met Belgin Fresh Hop

Luc : “Het project met de Heeren Van Liedekercke is iets wat ons van bij de eerste contacten heeft geboeid, een authentiek verhaal met een professionele partner die duidelijk weet wat hij wenst. De eerste resultaten van het stoken van zowel de Sodalitas als het Heerenbier waren reeds veelbelovend als smaakmaker van een unieke premium gin en na toevoeging van kruiden die typisch gebruikt worden tijdens het brouwproces (rozemarijn, thijm, koriander, citroenmelisse, kardemon om er enkele te noemen) komen we tot een eindproduct met een mooi evenwicht tussen de beide bieren, een aangename kruidigheid en een subtiele, frisse citrustoets van de melisse.

vds

Sodalitas
…een drinkebroer

“Dominorum Liedekerckensium Sodalitas” is de volledige naam van dit bier, voor de stamgasten kortweg Sodalitas. Sodaal komt uit het latijn en betekent ‘drinkebroer’. Het ongefilterde, licht gesluierde blonde bier heeft ondanks een laag alcoholgehalte een krachtige volle smaak. Het is een zeer bitter maar geenszins agressief bier, gebrouwen met lokaal geteelde hop van de Hallertau variëteit en stevig gedryhopt. Onder de mooie witte schuimkraag ontdek je een complexe maar frisse geur van hopbloemen, mout, kruiden en zachte peper. Het sprankelende bier smaakt aangenaam hoppig met een lange bittere afdronk, mooi openbloeiend en een droge nasmaak. Er mogen er meer zijn van dit kaliber!

Exclusief voor en door ‘De Heeren’ gebrouwen bij brouwerij Den Herberg, Buizingen, 6,5 vol. % alc.

sodalitasetiquette

heerenbier
NIET VOOR Mietjes, wel voor dames…

Het ‘Heerenbier’ is zo oud als de brasserie zelf en blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het is dus ontstaan in een tijdperk waarin donkere bieren overwegend zoet waren. Heerenbier is helder zwart met een overvloedige crèmekleurige fijne schuimkraag en heeft een opvallend fris fruitige geur. Dankzij de unieke gistsoort is dit bier bijzonder zacht van smaak, vol fruitige esters. Dankzij een stevige hopping en dryhopping – hoogst uitzonderlijk voor Belgisch bruin bier – creëert men een aangename bittere smaak en nasmaak. Helemaal in de finale herkent u nog wat koffiebitter, alcoholwarmte en pure chocolade. Het smaakt als een droge donkere tripel. Voor heren met karakter en dames die weten wat lekker is…

Exclusief voor en door ‘De Heeren’ gebrouwen bij brouwerij Boelens, Belsele, 8,5 vol. % alc.

heerenbieretiquette

HEERENGIN
Alleen het beste is goed genoeg!

Sodalitas en Heerenbier zijn twee bieren met een zeer uitgesproken smaakpallet, ideaal dus om te distilleren. De eerste resultaten van dit stooksel waren veelbelovend als smaakmaker van een unieke premium gin. Deze gin wordt verfijnd met kruiden die typisch zijn bij een brouwproces. Rozemarijn, tijm, koriander, citroenmelisse, kardemon en zwarte peper, om er maar enkele te noemen. Zo komen we tot een origineel eindproduct met een mooi evenwicht tussen onze twee bieren, een aangename kruidigheid en een subtiele, frisse citrustoets. Heerengin, een krachtige gin die dankzij zijn originele samenstelling buiten de lijntjes kleurt. Gegarandeerd lekker!

heerenginetiquette

Serveertip

Er zijn vele tonic-mixers op de markt en de mogelijkheid om te spelen met kruiden en garnituren is bijna onuitputtelijk. Smaken zijn bovendien persoonlijk, dè serveerwijze bestaat dus niet. Toch geven we u graag onze persoonlijke favoriet.

Het peperige karakter die de HeerenGin in hoofdsmaak kenmerkt accentueren we graag met 2 Jamaicaanse pepers; wanneer je ze licht kneust, geven ze nog meer aroma vrij. Daarbij voegen we 2 Timut pepers. Het peperige geurt subtieler, maar na maceratie in de gin komt er een zeer aangenaam citrusaroma (pompelmoes) vrij wat dan weer perfect harmonieert met de afdronk van de HeerenGin. Afwerken doen we met een takje rozemarijn.

Een G&T kan niet zonder tonic… toch doen de meeste mensen er teveel van in. Een ideale combinatie die de gin ondersteunt maar niet overklast is de Premium mixer van Schweppes. Iets meer uitgesproken maar nog altijd harmonieus is de Pink Pepper en de Ginger & Cardemon.

Serveertip

50ml HeerenGin
120ml Tonic Water Premium Schweppes
(of PinkPepper of Ginger and Cardemon)
2 Timut Pepertjes
2 (gekneusde)Jamaicaanse Pepertjes
1 takje Rozemarijn

Gezondheid !

 

We hebben zeer veel aandacht besteed aan het basisproduct. Deze gin is dus zeer lekker om puur te drinken. Krachtig, smaakvol, zonder branderig te zijn.

Synchroon met de ontwikkeling van het product hebben we een fles gekozen, een dop voor op de fles, een etiket voor rond de fles en een doos om de flessen in te steken… Ook aan de presentatie is dus de nodige aandacht besteed. Het is een sympathiek vrolijk flesje geworden dat spontane interesse opwekt.

De HeerenGin is op een aantal plaatsen voorgesteld en telkens overweldigend positief ontvangen. Er komt ook al spontane vraag van verdelers en horecauitbatingen om deze gin in assortiment op te nemen. Onder de rubriek “Waar drinken / kopen vindt u de meest actuele lijst die één keer per maand een update krijgt. Uiteraard kan onze HeerenGin in De Heeren per glas gedegusteerd worden – puur of met tonic – en kan u er eventueel een flesje van meedoen.

 

tomjoost

Was het de ontlading na al die proefstooksels … van een afgewerkt product
Was het de schrik … dat het eerste gebottelde flesje zou sneuvelen
Was het die goei mop van de Luc, onze stookmeester
Hadden we onze armen verbrand aan de ketel die nog moest afkoelen na het laatste stooksel

Of hadden we gewoon zin …

                 … in een goede HeerenGin !