Brasserie - Bierrestaurant - Bierherberg
+32 53 680 888

8 Kwibus 21 Juli 2017

Joost – Daan – Arnoud – Tom – Els – Shantih – Djim

Brouwerij Danny is officieel van start gegaan in het voorjaar van 2008. Daarmee telt de Oost-Vlaamse gemeente Erpe-Mere twee brouwerijen.

De brouwer, Danny Hoffelinck, is eigenlijk al heel lang bezig met bier brouwen. Als lid van een wijn-en biergilde groeide de passie voor het bier brouwen en werd de interesse om het zelf te gaan doen steeds groter. De eerste experimenten en bierbrouwsels lieten niet lang op zich wachten. Na positieve reacties en aanmoedigingen vanuit zijn directe omgeving, besloot Danny dat meer mensen zijn bier zouden moeten kunnen proeven! Na het volgen van diverse brouwcursussen en het halen van de nodige certificaten en onderscheidingen, zet Danny uiteindelijk in 2008 de stap om zijn bier te commercialiseren.
Danny’s eerste echte bier “KWIBUS” werd geboren.
Deze speelse naam verwijst naar een kwajongensnaam die een soort jovialiteit suggereert ten opzichte van mensen die misschien wel al iets mispeuterd hebben, maar waarop men eigenlijk niet kwaad kan zijn, dus in de goede zin van het woord, een speelvogel, deugniet.
Brouwerij Danny werd zo de tweede brouwerij van het Oost-Vlaamse Dorp Erpe-Mere.
Na het snelle succes in eigen dorp werd al snel duidelijk dat de auto in de garage plaats moest maken voor het bier brouwen. In de garage werd elke vierkante centimeter benut, om een capaciteit van 500 liter te kunnen brouwen.
Danny’s hoofdactiviteit – glazenwasser – staat intussen op een laag pitje. De brouwerij is verhuisd naar een pand in Oordegem. Hier kan een veelvoud gebrouwen worden in vergelijking met de “garage-installatie” en er wordt continu verder geïnvesteerd. Het succes van de eigen bieren gecombineerd met heel wat opdrachtbrouwsels zorg ervoor dat vandaag een productie van 2500hl gerealiseerd wordt.

Brouwerij Danny heeft momenteel 3 bieren in aanbod : Kwibus  blond, kwibus donker en Kwibus Tripel.

We doen een vergelijkende proeverij, een blonde en een donkere uit de nieuwe en uit de oude brouwerij. En lees hier onze bevindingen.

De bieren

Kwibus blond – piepjong
Een lekkere doordrinker, neutraal van smaak, beetje moutig, beetje kruidig, zachtjes hopbitter maar met een zeer korte, weliswaar droge afdronk. Zacht hoppig. Opvallende vaststelling : ontwikkeling van speeksel.

Kwibus blond – ± 1 jaar oud
Intensere aromas. Veel moutiger met een overgang naar fruitigheid (abrikoos). We durven te stellen : de ‘Viognier’ (uit de wijnwereld) van het bier.
Zachte toetsen van honing en amandel, ingegeven door de veroudering.
Ondanks de zoetige-moutige impressies in de neus blijft dit bier zeer aangenaam fris
Beide bieren zijn niet plat, maar bevatten toch weinig CO2

Kwibus tripel – piepjong
Een zeer expressieve frisse kruidige neus : thym, vlier, limoen,… Aangename fruitigheid, aangename zurigheid. Duidelijk meer prik. Ohlala, 8 vol. % alc, door zijn frisse smaak zou je dit niet verwachten. Mooie volle bittere smaak en afdronk.
Deze drie blonde zijn bijzonder aangenaam, allen met een mooie, stabiele witte schuimkraag. Bij het peilen naar de favoriet haalden ze gelijke score. Opvallende gelijkenis tussen de drie bieren : na enige tijd in het glas krijgen we in geur noties van amandel, marsepein.

Kwibus donker – piepjong
Wordt door ons proefpanel als een toppertje ervaren ! Rijk gevulde neus met chocolade, (gemarineerde) rozijntjes, beetje koffie, studentenhaver, gebrande mout… De smaak is een tikkeltje zoetig met een lekker gebrande bitterheid. Blijft zeer mooi en lang nazinderen. Evolueert in het glas naar iets meer geroosterde mout en iets minder bitter.

Kwibus donker – ± 1 jaar oud
Koffie, toetsen van gebraad (vlezige gist), meer koffie. Dit is duidelijk een ander brouwsel. Niet evenwichtig, gefractioneerde smaken.