Brasserie - Bierrestaurant - Bierherberg
+32 53 680 888

4pajot
Geproefd op 26 augustus : Joost – Daan – Arnoud – Tom – Tom – Els

4Pajot – eerst een klein woordje over wie, wat, waar, waarom !

In het najaar van 2012 kwam Raymond De Saegher op het idee om een kleine hobbybrouwerij op te starten. Vanuit die brouwerij kan men streekproducten uit het Pajottenland promoten, aan foodpairing doen (het juiste bier bij het juiste gerecht), en vooral veel plezier beleven aan het brouwen van artisanaal bier.

Al snel waren er 3 andere kandidaten om het project mee op te starten: Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon. Hieruit is de naam 4Pajot ontstaan. Het Engelse woord 4 wordt ofwel four geschreven (cijfer 4) ofwel for (voor, voorstander). Ze zijn met 4 en zijn voorstander van lokale producten uit het Pajottenland.

Na vele vergaderingen is er kleinschalig en met beperkte gereedschappen gestart. In april 2013 hebben ze voor het eerst samen gebrouwen. Raymond en Frederiek hadden toen al een ruime ervaring als technicus in de bierfermentatie, via een opleiding in COOVI-CERIA in Anderlecht. Gert heeft ervaring als bio-ingenieur. Geert is meer gespecialiseerd in techniek, automatisatie en sinds kort ook als inoxbewerker.

Het eerste bier bleek onmiddellijk een voltreffer, waarna er nog meerdere keren als hobby werd gebrouwen. Al snel kwam het idee om met het bier naar het grote publiek te stappen. Op het vlak van wetgeving is dit niet zo eenvoudig: accijnzen, BTW, voedselveiligheid,… maar in juli 2014 is het bedrijf officieel van start gegaan. De eerste maanden zijn nog veel formaliteiten in orde gebracht en vooral de brouwerij uitgebouwd. Vandaag beschikken ze over een moderne koelkamer, sensorgestuurde temperatuurregeling,…

Op dit ogenblik brouwt men vooral in het weekend met een productiecapaciteit van ongeveer 150l. Om zoveel mogelijk smaak en aroma te bewaren worden de bieren niet gefilterd.

Tevens worden er veel bieren op maat gemaakt voor privé initiatieven.

 

De bieren4 pajot2x

Wutte Mie

Wutte Mie verwijst naar een vroeger café in Vlezenbeek. Het is een tarwebier op basis van gerstemout, speltmout en tarwe (uit Oudenaken) en honing uit Vlezenbeek en Herfelingen en hop uit St-Martens-Bodegem… allen echte streekproducten om het opzet van de brouwerij alle eer aan te doen.

Hoewel het dus een tarwebier is (6 vol. % alc.), duurt het even alvorens de tarwegeur vrijkomt. Het aroma is fris, zelfs een licht zuurtje met een vleugje muskaat, honing, vanille en alcohol. Niet echt krachtig, wel zeer aangenaam. In de smaak komen de mout en de tarwe vrij uitgesproken naar voor, ook een lichte gistsmaak, waarna de hop doorbreekt. Deze vloeit zeer lang uit en laat ons een droge afdronk na, ondanks de hints van honing. Beste een lekker, hopbitter witbier.

Spitfeier

Een saison van 5.9 vol. % alc. speciaal gebrouwen voor bij…. Varken aan ’t spit !

Deze amber-blonde saison is vrij moutig van geur, een beetje vlezig, ziltig, naast het graan zelfs wat mais. Een lichte citrusgeur maakt het geheel aangenaam. De smaak is fris, neutraal met een lichte prik op de tong en wat ijzer. Niet echt volmondig, maar toch veel smaak door een zachte bitterheid, fijne kruiding (peperig) en opnieuw een lange, droge nasmaak. Een leuke saison.

Stout Miel

Genoemd naar de landbouwer te Vlezenbeek die exclusieve zwarte haver aanplant.

Gebrouwen met gerstemout (deels gebrande mout), zwarte haver en hop

Deze haverstout is in tegenstelling tot de meeste stoutbieren niet zoet en minder zwaar in alcoholgehalte. Daardoor is hij beter doordrinkbaar en aangenamer in de afdronk.

Zoals je kledij zou ruiken als je buiten aan het vuur staat, zo ruikt deze stout. Verder ook aroma’s van chocola en koffie. Hij is niet zoet, ook niet echt bitter, wel weer wat ijzer, heel complex neus en smaak. Het volmondige karakter heeft een verassend fris-zurig einde, afkomstig van de ongemoute zwarte haver.

Mr Ving

Voor het eerst gebrouwen op 15 januari 2015, 3x gehopt, dryhopped met Strisselspalt (pellets) en daarna 2 maanden op een eikenhouten Chateau Famaey vat (uit de Cahors) gerijpt, waarop voordien 1x Malbecwijn heeft gelagerd. Genoemd naar een bekende dorpsfiguur uit Vlezenbeek met een houten been

Gebrouwen met gerstemout, gebrande mout, zwarte haver (uit Vlezenbeek), Strisselspalt hop, gist, water.

Gemout van geur, met een weinig kruidige toets in de neus. Heel fruitig (overrijpe peer, perzik) en een beetje kardemon. Zacht bitter en gemout van smaak, met een fijne havertoets in de afdronk en met een eerder droge nasmaak. Semi-volmondig, mooi verzadigd bier.

Alle bieren zijn eigenlijk gekenmerkt door een zachte ijzersmaak en een licht gistige droge afdronk.