Brasserie - Bierrestaurant - Bierherberg
+32 53 680 888

duvelTripel-HopDegustatie DUVEL TRIPEL HOP
Joost – Tom – Daan – Arnoud – Pieter – Frederick

Sinds 2007 zijn de Duvel-brouwers inventief aan de slag gegaan om telkens met een derde hopsoort Duvel wat extra punch en extra bitterheid te schenken. Elk jaar opnieuw verbaasden ze ons, met zelfs enkele gewaardeerde medailles in nationale en internationale bierwedstrijden als resultaat.
Maar nu is het aan ons, de consument, om te vertellen welke de ultieme Duvel Tripel Hop is.
Het proefpannel van ‘De Heeren’ proeft voor u de zes Duvel Tripel Hops uit het tijdelijke Duvel Tripel Hop-sixpack. Bovendien vergelijken we deze met de zes originele brouwsel. Zo kunnen we ook (gedeeltelijk) een oordeel vormen hoe deze bieren bestand zijn tegen de tijd…
We gaan ook stemmen, want de lekkerste Duvel Tripel Hop-smaak ooit zal vanaf 2017 permanent gebrouwen worden!
Hieronder volgt eerst kort hoe de Duvel-brouwers zelf deze bieren omschrijven, aangevuld door onze eigen proefervaring …

… gevolgd door een reactie van een bier-BV.
Tot slot volgt de vergelijking met het originele brouwsel.

Stemmen kan u doen tot en met 12 juni 2016

Tripel Hop 2010, Amarillo:
In 2007 was Amarillo nog relatief onbekend, maar ondertussen is deze hopsoort uitgegroeid tot één van de bekendste en meest gevraagde hopsoorten in de craft beer wereld. Deze Duvel Tripel Hop heeft een uitgesproken fruitig karakter met toetsen van pompelmoes, appelsien, citroen, meloen, abrikoos en perzik. Zelfs rabarber en wat blauwe bes worden ontdekt. Hoewel die zeer vol en eerder zwaar overkomt, blijft het zeker en vast wel een evenwichtig bier.

Wanne Madalijns
De aromatische hop Amarillo heeft een zalige bitterheid. Het is wild en echte rock ’n roll in een glas.
Van deze Amarillo hebben we spijtig genoeg geen originele versie meer.

Tripel Hop 2012, Citra:
Citra is het grote prijsbeest van de brouwerij : de Duvel Tripel Hop van 2012 rijfde zowel een gouden medaille binnen op de Brussels Beer Challenge als de consumententrofee op het Zythos Bierfestival. De Citra is een aromatische hopsoort uit de Yakima-vallei uit de Amerikaanse staat Washington. Deze Citra verrijkt het typische Duvel-smaakpallet met frisse toetsen van pompelmoes, limoen, tropisch fruit, meloen en cassis. En dat viel blijkbaar bij velen in de smaak. Het is een fris bier met een enorm aromapalet en nadien bij degustatie ook een smaakexplosie in de mond teweegbrengt. Naast al die fruitaroma’s ontdekken we zelfs wat kervel en eucalyptus.

Hedwig Neven
De Citra is een explosieve hop met een ‘in your face’ smaak van citrustoetsen die erg complementair zijn aan de Duvel.
De Citra van 2012 is intussen een kleine 5 jaar geleden gebrouwen, en dat merken we meteen in de geur. Toch blijft dit een lekker zeer complex bier. In geur is de citrus volledig weg, in smaak laat die wel nog zijn sporen na. Verder vinden we in aroma een brede waaier aan rijke aroma’s : zwoel peperachtig, vleugje anijs, rozijntjes, rokerig, …De smaak is zelfs nog lekkerder dan de geur laat vermoeden, met toetsen van marsepein, whisky, oude wijn. Een verrassing. 

Tripel Hop 2013, Soraci Ace:
Maak kennis met Sorachi Ace, een hopsoort met Japanse roots! Deze hop zorgt voor een frisse, exotische en licht fruitige toets van citroen, limoen en dille. Ook kenmerken van mango en grassen. Wie goed proeft, ontwaart zelfs een lichte muntsmaak. Hoewel alle Tripel Hop Duvels vrij droog zijn valt het bij deze extra op. We ontdekken ook toetsen van hars, laurier, asperges, koffiegruis.

Axel Daeseleire
Eens je de klassieke Duvel-smaak loslaat en de Sorachi Ace proeft, ga je op smaakavontuur met een zeer exotische bestemming als eindhalte.
De Sorachi van 2013 is verrassend hoppig en komt zelfs frisser over dan de Tripel Hop van 2014. Hoewel we wat nootjes in de geur waarnemen, blijft de exotische neus zeker ook aanwezig, maar dan eerder van opgelegd fruit.

Tripel Hop 2014, Mosaic:
De Amerikaanse hopsoort Mosaic is een ‘one of a kind’ hop door de unieke combinatie van zowel de sterke aroma’s als de bittereigenschappen. Het fruitige aroma van blauwe bosbessen en tropisch fruit (zowel mango, pompelmoes, citroen en citrusvrucht) geeft het Duvel Tripel Hop bier een prikkelende en frisse toets. Een heel leuke gewaarwording is dat men in eerste instantie heel duidelijk pompelmoes (pomelo) waarneemt, die dan even verdwijnt om ons dan terug te prikkelen en lang te blijven hangen…Geknipt voor een toast onder de voorjaarszon.

Jean-Philippe Watteyne
De Duvel Tripel Hop 2014 bevat een mozaïek aan smaken. De frisse citrus wisselt af met subtiele toetsen van zwarte bes. Deze diversiteit sluit heel goed aan bij mijn filosofie van experimenteren.
Hoewel nog redelijk jong, valt een verouderde neus onmiddellijk op. Waar we bij Duvel Tripel hop over het algemeen overvallen worden door fruitige toetsen is deze eerder kruidig. Laurier, tijm, sparrengroen, gebraad, … In smaak is hij dan wel verrassend fris en in afdronk komt de fruitigheid (nu eerder ananas) dan wel weer naar boven.

Tripel Hop 2015, Equinox :
Tot april 2014 heette deze experimentele hopsoort nog gewoon HBC 366. De huidige naam verwijst naar de uiterlijke kenmerken van de hop: vrij gelig als jonge plant, donkerder op het eind. Het aroma is fruitig, met een combinatie van citroen, limoen, pompelmoes, papaja, appel en de lichte toets van groene peper zorgt voor wat extra pit. Verder in ondertoon komt de hele fruitmand aanbod : aardbei, bosbes, tropische accenten met banaan en kiwi.

Sofie Vanrafelghem
De Equinox hop resulteert in de pittigste Duvel Tripel Hop, met toetsen van roze en zwarte peper. De complexiteit in smaken zorgt voor een stevig bitter bier met een sterke persoonlijkheid.
En met een jaartje ouder te worden komen weer andere fruittoetsen naar boven van eerder onrijp fruit : perzik, ananas. De peperaccenten blijven aanwezig en maken dit bier bijzonder interessant.

Tripel Hop 2016, HBC 291:
Hier gaat Duvel radicaal voor durf en vernieuwing : de keuze viel op een zeer experimentele hopsoort, die enkel nog onder de naam HBC291 gekend is. Deze hop combineert de vurige smaak van zwarte peper met de zachtere aroma’s van rozen en lavendel en een lichte citrus toets. Wie durft? Hij wordt als een fris aangenaam doordrinkertje ervaren wat hem bijzonder verraderlijk maakt…wat eucalyptus, frisse jonge walnoot, zelfs ook wat munt

Sepideh Sedaghatnia
De HBC 291 past bij een filosofie van experimenteren. De hop balanceert perfect tussen fris en zuur. Het doet me denken aan de lente, het seizoen van de hopscheuten.
Deze kan ons misschien wel het minst van allemaal bekoren. Is het door een licht zurig tintje ? Dit is geen fruitige tripel hop. Naast de zwarte peper ontdekken we zeker basilicum en tijm.